Oktober is Caries Disease Awareness Month!

Oktober is Caries Disease Awareness Month! Deze maand richten tandartsen in het hele land zich op het veranderen van de manier waarop ze lesgeven en praten over tandbederf. In een poging om mensen op te leiden in zeer korte tandartsafspraken, hebben veel tandartsen het proces van het ontstaan ​​van gaatjes te eenvoudig gemaakt. Een gaatje is het eindresultaat van een progressieve ziekte. Het is waar! Als u een gaatje heeft, betekent dit dat u een actieve mondziekte heeft. Het slechte nieuws is dat cariësziekte progressief en overdraagbaar is, het goede nieuws is dat het ook te voorkomen is! Laten we eens kijken hoe we de ziekte krijgen en wat we kunnen doen om het te voorkomen.

Wat veroorzaakt cariësziekte?

Elke keer dat er eten of drinken in onze mond komt, veranderen we de pH-balans van de orale omgeving. De mond is een ecosysteem, vol bacteriën en microben, sommige goed en sommige slecht. Wanneer we dingen doen die de pH van de omgeving in de mond verlagen, verandert het ecosysteem. Zure bacteriën gedijen goed en goede bacteriën sterven af. Wanneer het complexe netwerk van bacteriën (biofilm) op de tanden wordt gestimuleerd door een zure omgeving, heb je een actieve ziekte die cariës wordt genoemd. Cariësziekte is een disfunctie van de biofilm die in het eindstadium cavitatie van de tand veroorzaakt.

Cariësziekte wordt veroorzaakt door vele factoren, waaronder:

  • Slechte mondhygiëne.
  • Te veel bacteriën kunnen het ecosysteem verstoren, het moet regelmatig worden verwijderd om cariësziekte te voorkomen.
  • Een droge mond is een belangrijke oorzaak van cariës.
  • Speeksel is je natuurlijke afweersysteem; het helpt je tanden te beschermen door je orale pH geneutraliseerd te houden.
  • Het voedsel dat we eten of drinken verandert automatisch onze pH-balans.
  • Terwijl we moeten eten en drinken, kunnen we ons risico beperken door 3 maaltijden per dag te eten en de hele dag door te vermijden dat we andere dranken dan water drinken. Frequentie is net zo belangrijk als wat we in onze mond stoppen.
  • Bepaalde behandelingen, zoals bestraling van het hoofd of de nek, kunnen ook ons ​​speeksel veranderen en de slechte bacteriën in de mond doen toenemen.

Hoe kunnen we cariës voorkomen?

Omdat we weten dat een slechte mondhygiëne ons risico kan vergroten, kunnen we concluderen dat een goede mondhygiëne ons risico zal verkleinen. Regelmatig poetsen en flossen, evenals het gebruik van een mondspoeling met een neutrale of verhoogde pH-waarde, helpen uw mond gezond en schoon te houden.

Door suikerhoudende voedingsmiddelen en tussendoortjes tussen de maaltijden te beperken, krijgen je tanden ook een pauze van de daling van de pH, waardoor de orale omgeving neutraal kan worden en kan herstellen. Het drinken van water in plaats van sap of koffie en andere gearomatiseerde dranken helpt ook de groei van schadelijke bacteriën te beperken.

Praten met uw tandarts over fluoride, xylitol en nanohydroxyapatiet om uw tanden zo sterk mogelijk te houden, kan ook een belangrijke preventieve maatregel zijn.

Zorg er ten slotte voor dat u uw tandarts bezoekt en regelmatig wordt schoongemaakt en gecontroleerd. Dit zorgt ervoor dat uw tandarts kan helpen bij het maken van een plan voor uw specifieke behoeften en om eventuele probleemgebieden in de gaten te houden.

Behandelingen voor cariësziekte

De beste behandeling is natuurlijk preventie. Er zijn echter manieren waarop uw tandarts uw risico op verval in de toekomst kan voorspellen. Vraag ons naar het laten uitvoeren van een cariësrisicobeoordeling bij uw volgende afspraak om te zien of u een laag, matig of hoog risico heeft.

Als je een gaatje hebt, geen paniek! De meeste mensen krijgen gedurende hun hele leven een koppel. De sleutel is om ze vroeg te vangen. De meest gebruikelijke behandeling als de ziekte eenmaal is gevorderd, is om het beschadigde deel van de tand te verwijderen en te vullen. Een vulling voorkomt verder bederf op die plek, maar behandelt de disfunctie van de biofilm niet. Om uw risico te verminderen en de ziekte te behandelen, kunnen we behandelingsopties bespreken, zoals spoelingen, tandpasta’s en dingen om een ​​droge mond te verminderen.

Verval is een ziekte

Het is belangrijk om precies te weten wat bijdraagt ​​aan uw ziekte, dus we zullen de mogelijke redenen doornemen en samen een plan ontwikkelen om uw risico te verminderen. Cariësziekte kan uw leven verstoren en intense pijn veroorzaken, maar met het juiste team aan uw zijde kunt u uw glimlach gezond en gelukkig houden.

Voor meer informatie over de maand van de bewustmaking van de ziekte van Cariës, klik op HIER. Voor meer informatie over cariësziekte, preventie en algemene mondgezondheid, raden we aan om een VRIJ kopie van Waarom ik?, HIER gevonden.

creditSource link

ZIE JE GEDACHTEN

Leave a reply

Healing4aliza
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart