Stress is slecht voor je gebit

Als je denkt dat stress op best veel dingen invloed heeft, maar niet op het gebit, heb je het mis. Stress heeft wel degelijk invloed op je gebit. In dit artikel vind je hoe dat precies zit én wat je eraan kunt doen.

Klachten gebit

Stress zorgt vaak voor meer gespannenheid en verkramping in het lichaam. Dat kan zelfs in de slaap doorwerken. Zo kun je door stress in je slaap gaan tandenknarsen. Tandenknarsen noemt met ook wel bruxisme. Het gevolg hiervan is vervolgens weer dat je tanden gevoeliger worden. Denk hierbij aan gevoeligheid bij aanraking van koud of juist warm eten of drinken.

Daar blijft het echter niet bij. Door het tandenknarsen kun je ook meer nekpijn, hoofdpijn én tandvleesproblemen krijgen.

Ontstekingen

Daarnaast werkt stress ontstekingen in de hand. Als er volgens ook nog een slechte mondhygiëne is, hebben die ontstekingen vrij spel. Dan kan je bloedend slijmvlies, bloedend tandvlees, kloofjes en blaasjes krijgen. Het voelt soms als een droge gevoelige mond.

In het ergste geval kan er – bij een hele lage weerstand – een bloedvergiftiging ontstaan. Dat kan namelijk gebeuren als de bacteriën uit je mond terecht komen in je bloed.

Stress verminderen

Er is geen heilige formule voor stress verminderen. Heb je misschien al gebitsklachten en andere klachten die wijzen richting te veel stress? Dan is het slim om te zorgen voor minder stress. Alleen één oplossing voor iedereen? Die is er niet. Daarom hier een lijstje van enkele mogelijk oplossingen om stress te verminderen:

 • Yogaoefeningen doen.
 • Ademhalingsoefeningen doen.
 • Een psycholoog spreken.
 • Gaan sporten.
 • Minder werken.
 • Schrijven in een dankbaarheidsboekje.
 • Gaan wandelen, zingen of dansen.
 • Elke dag even opschrijven wat er voor jou in de weg zit voor geluk/
 • Meer in het moment leven. Lees tip: het boek ‘De kracht van het NU’ van Eckhart Tolle.
 • Niet meer multitasken.
 • Mindsetters programma’s
 • Schrijf eens op wat voor jou allemaal werkt uit dit lijstje en vul het aan.

Verzorging

Het komt niet alleen aan op stress verminderen bij ernstige gebitsproblemen door stress. Denk ook aan het zorgen voor een goede weerstand. Hoe minder je weerstand is namelijk, hoe meer stress van invloed is op de gezondheid van je gebit. Dit gaat onder andere over elke ochtend en avond tandenpoetsen, maar over gezond eten. Met name suikers en zuren kunnen een grote aanslag plegen op je gebit.

Verder is voor veel mensen alleen poetsen niet genoeg. Ragers zijn er niet voor niets. Net als flosdraad er niet voor niets is. Veel mensen hebben meer nodig om hun tanden echt goed schoon te houden. Dus zeker als je tandarts het gebruik van flosdraad en ragers adviseert, is het belangrijk dat je dit advies opvolgt.

 

ZIE JE GEDACHTEN

Leave a reply

Healing4aliza
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
 • Total (0)
Compare
0
Shopping cart